Ialyssos, Ixia och Tholos

Tre byar med stränder i närheten av Rhodos stad

Bra stränder och vackra solnedgångar

Tre av de skönaste orterna på Rhodos finns på den västra kusten precis utanför Rhodos stad. Ixia ligger bara en halvmil ifrån staden och är en härlig barnvänlig turistort med en mycket lång strand bestående av klappersten som ofta har en svalkande vind över sig. Vid stranden finns ett gott utbud av solutrustning i form av parasoller och solstolar, samt aktiviteter som till exempel vattensporter. I Ixia finns det också gott om restauranger, inte minst vid just stranden, och en hel del butiker.
Ialyssos ligger ytterligare några kilometer bort från Rhodos stad och är i sig Rhodos näst största stad med sina cirka 12 000 invånare. Även här finns en skön strand som ofta erbjuder så pass starka vindar att vågorna blir höga och den uppskattas av surfare. I närheten finns ruinerna av den gamla huvudstaden på ön, Ialyssas, som Ialyssos fått sitt namn ifrån, vilket är ett populärt utflyktsmål.
Tholos, eller Theologos som den också kallas, ligger ytterligare någon mil ner för kusten – fortfarande i ett bra läge, men lite mer avskilt. Här är tempot följaktligen lite lugnare och atmosfären vänlig, även om det finns en del tavernor, barer och affärer. Även Theologos strand är populär hos surfare för sina vindar. Centrumet i Tholos är byggt gammal grekisk stil och erbjuder en mysig Medeltidskänsla med smala gator och traditionella byggnadsmaterial som är väldigt trevligt att strosa runt bland.
Överlag så blåser det ofta mer på Rhodos västkust vilket gör att det ofta går högre vågor här jämfört med östkusten. Västkusten har dock fördelen i att vara en skådeplats för vackra solnedgångar, solen går ju som bekant ner i väster.