Stränder

Vilken blir din favoritstrand på Rhodos?

Rhodos bästa stränder

Här har vi samlat några av de bästa stränderna på Rhodos.
TsambikaTsambika är kanske den allra finaste stranden på hela Rhodos – vilket inte säger lite med tanke på att Rhodos har några av de finaste stränderna i hela Europa, ja kanske till och med världen. Vattnet är härligt blått och sanden fin och ljus. Tsampika har ”skyddats” mot exploatering för turister med hotell och dylikt genom att en stor del av landområdet runt om ägs av den ortodoxa kyrkan. Kyrkan vill bevara den – för visst finns det ett värde i att vissa stränder är bevarade i sin naturliga omgivning. Stranden är ändå välbesökt, men är nästan en kilometer lång och därmed rymlig. Vattnet är grunt och blir därför varmt snabbt på våren. Det finns ett fint utbud av vattensport, så som jetski, och enklare servering av mat vid stranden. Mer rejäl mat finns att hitta på vägen som leder till stranden, bara några hundra meter bort. Stranden ligger på öns östra kust, några mil nedanför Rhodos stad. Det finns i dagsläget ingen reguljär busslinje, utan man får förlita sig på hyrd eller lånad bil, mc/moped eller cykel.
FourniFournistranden ligger i ett härligt område på Rhodos västra kust med mycket vacker natur och höga klippor. Stranden är liten och rejält avskilt jämfört med de stora städernas och turistorternas stränder, så här kan man koppla av. Sanden är grov med lite stenar, men väldigt fräsch, och vattnet är alldeles underbart. Vinden här är svalkande och vattnet ganska vågigt, vilket passar den som gillar lite livligare badvatten. Det går även att hitta väldigt avskilda platser att till exempel sätta sig och fiska på i närheten. Det finns bara enklare försäljning av mat och dryck hos mobila försäljare. Det relativt stora avståndet till större städer (cirka sju mil till Rhodos stad) gör att det är lättast att ta sig hit på egen hand.
Elli BeachEn av de mest populära stränderna på Rhodos är annars Eli Beach i själva Rhodos stad. Om exempelvis Fourni passar för den som har lust att komma iväg lite avskilt och inte har något emot att göra en rejäl utflykt av strandbesöket, är Elli Beach nästan motsatsen. Hit är det extremt enkelt att ta sig – den ligger ju mitt i Rhodos stads centrum – och här är det ett härligt myller av människor som ser till att man inte blir uttråkad eller känner sig öde. Inte minst är det många svenskar här så chanserna att knyta kontakter med sina landsmän är goda. Här finns också alla bekvämligheter som kan önska sig, så som solstolar och parasoller, ett stort utbud av restauranger, flera olika vattensporter och även beachvolleyboll i anslutning till stranden. Stranden består av klappersten och det härliga, rena vattnet blir snabbt djupt – så man slipper också gå långa sträckor för att komma i och upp ur vattnet.
PrasonisiLängst söderut på Rhodos hittar man den här stranden som är mycket populär bland vindsurfare. Här kan man hyra surfutrustning och själv ge sig på att surfa, eller så nöjer man sig med att stanna på stranden, njuta av de vackra omgivningarna och imponeras av de som faktiskt kan surfa.
Anthony QuinnDenna vacker strand, cirka 15 km från Rhodos stad, är döpt efter skådespelaren med samma namn efter att "Kanonerna på Navarone" spelades in här. Stranden är inte lämplig för barn då det finns många vassa klippor under vattnet. Stranden är desto mer lämplig för den som vill snorkla. Det finns gott om trevliga hotell här för den som vill bo nära en fin strand.
KallitheaEn barnvänlig strand nära Rhodos stad där havet är lugnt och vattnet klart. Här ligger ett av Rhodos bästa dykcenter om man är sugen på en dykarkurs. 
FalirakiEn fyra kilometer lång sandstrand med solsängar, vattensporter, tavernor och strandbarer. Här brukar det vara fullt av liv under högsäsongen. Utmed stranden finns förstås massor av hotell. Ett av de bättre är Mitsis Faliraki Beach Hotel som är en familjevänlig resort med allt man kan önska sig.

Billiga resor till Rhodos >>

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration