Sevärdheter

Tips på saker att se och göra på Rhodos.

Rhodos bästa sevärdheter och utflyktsmål

Förutom Rhodos stad som är ett måste att besöka om man nu inte bor här under sin vistelse på Rhodos kommer här några av Rhodos främsta sevärdheter. I regel går det att ta sig till resmålen med till exempel hyrbil eller moped, och i de fall bussförbindelser erbjuds anges det i texten.
Akropolisklippan i LindosOavsett var på ön man bor är det ett måste att ta sig till Lindos om man har möjlighet. Denna fantastiska lilla by, med bara cirka 1 000 invånare, är belägen på mitten av östkusten. Ungefär fem mil från Rhodos stad med regelbundna bussturer däremellan. Den är cirka 4 000 år gammal och uppskattas mycket av många besökare för sin pittoreska uppbyggnad, med massor av trånga gränder i den typiskt antika stadskärnan. 
Här finns också en mäktig Akropolisklippa med en ruin av ett gammalt tempel. Märk väl att det finns flera Akropolisklippor i Grekland (akros = högt beläget, polis = stad), så denna får inte blandas ihop med den i Aten, som är den allra mest kända Akropolisklippan. Templet i Lindos är också väldigt elegant och från klippan har man en slående vy över den vackra byn och Medelhavet. Vandringen upp till klippan är också värt att ta sin tid, då den går genom en trappa full av fantastiska historiska detaljer.
Fjärilsdalen i Petaloudes – och vägen ditPå öns nordvästra sida finns ett av de mest populära besöksmålen på Rhodos som är ett av få i sitt slag i världen. Fjärilsdalen i Petaloudes får under sensommaren varje år besök av många tusen fjärilar som parar sig. Under senvåren föds sedan nya fjärilar ur pupporna, i ett av naturens mest fascinerande skådespel. Hit till trakten går det att ta sig med buss från exempelvis Rhodos stad, men eftersom den inte går ända fram till själva fjärilsdalen kan det vara värt att överväga att ta en taxi. -I alla fall om man är naturintresserad men inte överdrivet pigg på att gå flera kilometer. Vissa resbolag kör även turer hit, och då får man även på köpet en behaglig upplevelse av en av Rhodos allra vackraste vägar. Naturen mellan Rhodos stad och Petalodes är häpnadsväckande och håller en mer än sysselsatt under färden dit och hem.
Båtturen till byn på ön KastellorizoPrecis utanför Turkiets kust, och alldeles i utkanten av det grekiska territoriet, ligger den mycket mysiga lilla ön Kastellorizo med sin fantastiska lilla by i en mycket vacker omgivning. Hit går en färja tur och retur några dagar i veckan från Rhodos stad, och de tretton milens resväg över Medelhavet är en oförglömlig upplevelse i sig.
Epta PigesEtt litet paradis att åka till en dag när värmen är allt för påtaglig. Här rinner det friska och svala vatten från sju olika källor ut i en vacker kristallklar sjö. För att ta sig till sjön måste man gå i en 150 meter lång tunnel där vattnet når upp till anklarna.
SiánnaFörutom att denna bergsby är vacker i sig, har man också en härlig utsikt över havet och Rhodos grannöar från byn. Här finns det flera lokala honungsproducenter som står utmed huvudgatan och säljer sin honung. För det mesta får man provsmaka den timjanssmakande honungen innan man slår till. Här kan man också provsmaka och köpa det lokalt producerade vinet och en vodkaliknande dryck som heter Souma.

Prisvärda resor till Rhodos >>

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration