Lindos

Med historiska vingslag

Mysig by med närhet till flera stränder

Utåt sett uppfyller den idylliska byn Lindos alla stereotyper om den grekiska övärlden. Denna lilla by fylld med vita hus, små virvlande gränder, klarblått vatten och mysiga tavernor ligger på Rhodos östkust, ca 5 mil från Rhodos stad. 
Byn sägs ha grundats av dorerna, enligt legenden en av Greklands fyra huvudfolkgrupper, för ca 4000 år sedan. De tyckte sig ha funnit en militärt överlägsen plats för sin by och hamn. Lindos var ledande inom grekisk handel och kolonisering under 400-och 500-talen f.Kr, men de har även influerats av många erövrare, däribland turkiska och frankiska. 
Att staden är van vid att erövras av utländska styrkor kan förklara hur svindlande och labyrintliknande dess mysiga vitmålade gränder är, det var nämligen meningen att förvirra pirater och anfallare. Men låter du dig bara uppslukas av denna vackra labyrint kommer du att upptäcka hur mycket byn har att erbjuda, från små familjeägda tavernor med fantastisk utsikt, till souvenirbutiker, shopping och nattklubbar. 
Ett av Lindos och Rhodos största turistmål är Akropolis, ett antikt tempel som ligger på en klippa 116 meter ovanför Lindos. Utöver antika tempel finns här även ruiner av böne- och offerplatser byggda av bland annat riddarna av Malteserorden, samt bysantinska, ottomanska och romerska grupper. Även Akropolisområdet visar på den militära fördel de doriska grundarna såg i platsen, då utsikten från klippan gör alla attacker, från land såväl som hav, ytterst svåra att dölja. För att ta dig upp till Akropolis kan du välja att gå, ca 10 minuters vandring upp för en trappa, eller så rider du upp på en av Lindos många åsnor. 
För skandinaviska besökare kan det vara av intresse att på vägen upp till Akropolis titta på den stenristning av en dorisk båt som finns på en klippa där. Skeppet som antagligen ristades in under 100-talet f.Kr. är nämligen inte helt olikt den typ av skepp som våra vikingar använde under sina räder. 
I och kring Lindos finns det dessutom flera fantastiska stränder, däribland Lindos Main Beach som är byns huvudstrand; St Paul’s Bay, som är hjärtformad och känd som en populär destination för kärlekspar, samt Vlicha Beach och Pallas Beach. 
Bra hotell i Lindos >>