Rhodos stad

Öns pulsåder med kulturellt arv

Riddarstaden som man gärna går vilse i

Rhodos stad är huvudstaden på och är en härlig blandning av sol och bad, historia och nöjesliv. Det finns massor att se och uppleva, förutom de fantastiska stränderna som man aldrig tröttnar på. Staden har runt 80 000 fasta invånare, men en hel del turister från är och fjärran. Detta ger det hela en mysig stämning och ett stort urval av bra matställen och krogar.
Gamla stanRhodos stad har en gammal stadsdel som är mycket väl bevarad, så pass att den hamnat på UNESCOs lista över världsarv. Och det är en ganska speciell känsla att vandra runt längs de trånga gränderna och små torgen och tänka sig in i hur livet var för i tiden. Det är som ett ta ett steg in i medeltida Rhodos, blandat med modernt liv. Även under högsäsong när det kan vara ganska fullt av folk så är det ändå en trevlig upplevelse. Dels kan man bara vandra runt på måfå och njuta av kullerstensgatorna och de traditionella husen, men det finns också en hel del sevärdheter. 
Palace of Grand Master of KnightsEtt besök i den gamla borgen, Palace of Grand Master of Knights, kan vara en upplevelse. Den byggdes ursprungligen på 600-talet men renoverades för att passa korsriddarna som kom hit på 1300-talet då den användes till att försvara staden. Både arkitekturen och dekorationerna gör att borgen är väl värd ett besök, men även den historiska delen och dess utställningar är spännande att titta på. Det var också korsriddarna, Johannitriddarna, som byggde den enorma stadsmur som fortfarande ringar in stadskärnan och ger en känsla av trygghet. 
Rik historiaNågot man kanske inte förväntar sig på en liten grekisk ö är de judiska kvarteren, men Rhodos stad hade tidigare en stor befolkning av judar. Här kan man se en synagoga från 1500-talet, inte så stor och imponerande men ändå Greklands äldsta. Efter ett besök i synagogan kan man fortsätta in till museet som skildrar den mycket gamla historien av judar på Rhodos. Det finns också en lista med namnen på de 1500 judar som dödades av nazisterna på en enda dag år 1944. En trevlig detalj är den gamla Torah, skriven på läder, som gömdes av den muslimska imamen under andra världskriget och som därmed har bevarats för omvärlden. 
För andra religiösa byggnader finns den vackra, röda Suleyman moskén som man dock bara kan beundra utifrån. Runt om i staden finns det också större och mindre ortodoxa kyrkor, religion har alltid varit en stor del av den grekiska kulturen. En av de största och mest imponerande är Church of St. Panteleimon med sina tinnar och torn. Arkitekturen är verkligen smakfull och vacker, men även inne i kyrkan finns det ett flertal fina dekorationer. Vissa delar är avstängda för allmänheten men det är värt att gå dit man kan.
StränderDe flesta kommer till Rhodos för att kombinera historia, kultur och nöjesliv med en av Greklands största attraktioner – sol och bad. Rhodos stad har fina, långa stränder där man kan både bada och njuta av vattensporter. Den västra stranden kallas för Windy Beach och här kan det ibland bli riktigt blåsigt med starka underströmmar. Elli Beach som ligger på andra sidan staden är tvärtom mycket varm eftersom det vanligtvis är så gott som vindstilla här. I tillägg så är den långgrund, vilket gör den till ett populärt ställe för barnfamiljer. I anslutning till alla stränder finns det bra matställen och barer, man behöver inte röra sig långt från solstolen för att ha en heldag på stranden. 
Rhodos stad har det mesta som man kan önska sig på en semester, vilket är en anledning till att den är så populär. Det behövs bra många dagar för att lyckas se alla sevärdheter och besöka stränderna, så det blir aldrig tråkigt här.
Bra hotell i Rhodos stad >>

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration